MOBIELE VEILIGHEID, WAT IS HET EN WAT MOET JE ERMEE?

MOBIELE VEILIGHEID, WAT IS HET EN WAT MOET JE ERMEE?

In een wereld waarin we steeds vaker en langer op onze mobiele telefoons zitten, is het nu essentiëler dan ooit dat de mobiele veiligheid van jou, mij en alle mensen om ons heen veilig is. Maar wat is mobiele veiligheid en wat kun je eraan doen om je veiligheid online beter te garanderen? Wij vertellen het je in deze blog!

Wat is mobiele veiligheid?

Mobiele veiligheid is praktisch gezien alles wat apps, of andere online leveranciers en jij doet om de veiligheid te waarborgen op al je mobiele apparaten. De basis van je mobiele veiligheid ligt natuurlijk in handen van de leveranciers, maar toch zijn er wel een aantal dingen die jij kunnen doen.

1. Code, vingerafdrukscanner & Face-ID

Om je mobiele veiligheid te verbeteren is het allereerst goed en ook vrij makkelijk te doen om een toegangscode en een vingerafdruk of Face-ID in te stellen! Dit is tevens ook de belangrijkste veiligheidsmaatregel. Het is namelijk het begin van je mobiele veiligheid. Om in je telefoon te komen, heb je eerst een code en een vingerafdruk en Face-ID nodig. Als je aan de slag gaat met een toegangscode, pas het dan aan naar een nummer dat niet aan jou te relateren valt. Vermijd daarom bijvoorbeeld je geboortedatum. Op iOS apparaten kun je ook nog kiezen voor alfanumerieke wachtwoorden. Daarbij kun je letters, cijfers en leestekens gebruiken. Vermijd ook hier hobby’s, dierennamen, geboorteplaatsen, of iedere andere vorm van informatie die aan jou te linken valt.

TIP: Gebruik een 6-cijferige code in plaats van een 4-cijferige code. Deze valt moeilijker te kraken. 

2. Download en gebruik een VPN

Een VPN kun je gebruiken om de data die je via het internet verzendt en ontvangt, te versleutelen. Hierdoor kunnen hackers niet bij jouw data en ook jouw fysieke locatie wordt voor deze hackers verborgen. Vrijwel elke aanbieder beschikt over een groot aanbod aan servers waar je als gebruiker uit kunt kiezen. Download VPN software en kijk wat dit voor jou kan betekenen. 

3. Voer je updates uit 

Je weet het misschien niet, maar regelmatig je mobiele telefoon updaten wanneer er een nieuwe update is, is ontzettend belangrijk! Je softwareleverancier (Android of Apple (iOS) komt niet voor niets met updates. Het doel van deze updates is om jouw mobiele veiligheid, je mobiele gebruikersgemak en soms ook de interface te optimaliseren. Om je mobiele veiligheid te garanderen is het dus super belangrijk om deze updates ook echt te doen. In de meeste gevallen krijg je een melding als er een nieuwe update beschikbaar is. Ook kun je zelf in de Instellingen van je mobiele telefoon kijken of er een nieuwe software update is!

4. Kijk naar de toegang van apps tot jouw gegevens

Bij het downloaden en installeren van apps wordt er vaak aan je gevraagd welke gegevens de app mag gebruiken om goed te functioneren. Zo vraagt Facebook naar de toegang tot je contacten om nieuwe mensen uit te nodigen en zal Instagram vragen naar toegang tot je camera om stories of foto’s te plaatsen.

Toch zijn er ook apps die toegang vragen naar functies die geen toegevoegde waarde hebben voor de functionaliteit van de app. Waarom heeft een zaklamp-applicatie bijvoorbeeld toegang tot jouw contactenlijst nodig? Kijk hier dus kritisch naar. Bij je instellingen kun je tevens kijken welke applicaties toegang hebben tot welke gegevens.

5. Vermijd openbare netwerken waar je toegang tot hebt zonder wachtwoord

Tot slot is het nog aan te raden om openbare wifi-netwerken te vermijden. Het feit dat jij verbinding met deze netwerken kan maken, betekent dat hackers dit ook kunnen. Hiervan kunnen zij slim gebruikmaken, door als het ware tussen jouw mobiele device en de router te gaan zitten. Alle data die je verzendt en ontvangt komt dan langs de hacker.

Log je bijvoorbeeld in op je bankrekening of op je social media account, dan is de kans groot dat zij jouw wachtwoorden onderscheppen en óók toegang krijgen tot deze data. Heb je geen openbaar wifi-netwerk nodig? Vermijd deze dan! Heb je deze wel nodig, zorg er dan voor dat je geen gevoelige data verzendt of ontvangt. 

Weet jij niet hoe je jouw nieuwe iPhone zo veilig mogelijk in moet stellen? Geef het aan en wij helpen je erbij! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen